داستان زندگی

علی محمدی

داستان زندگی

علی محمدی

اهمیت امور شش گانه در سلامت انسان

مقاله میهمان

در دروس گذشته، از توجه به شش امر بحث شد اما تحقیقات جدید نشان می دهد که توجه به آن شش امر در سلامتی فرزندان نیز نقش اساسی دارند. آنچه در زیر می خوانید، مطالب برگرفته از سایت دویچه وله آلمان است:

بارداری یکی از مراحل مهم زندگی زنان است. تاکنون تنها برای زنان باردار رژیم غذایی سالم پیشنهاد می‌شد، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهند که جیره غذایی پدر نیز قبل از لقاح، اهمیت فراوانی بر سلامت فرزندان دارد. پدران با جیره غذایی چرب، مشکلات سلامتی بسیاری برای فرزندان آینده خود ایجاد می‌کنند. تحقیقات علمی مختلف نشان دهنده آن هستند که جیره غذای چرب از راه اسپرم‌ها تاثیری منفی بر سوخت‌و‌ساز و هماهنگی ژن‌های فرزندان می‌گذارند.

پژوهش‌های علمی انجام شده توسط دانشمندان در چهارگوشه‌ی جهان نشان می‌دهند که استعمال الکل و دخانیات و نیز تغذیه نامناسب اثرات مخربی بر جنین زنان باردار دارد. نتیجه یک پژوهش مشخص کرده که تغذیه والدین و سبک زندگی آنان پیش از بسته شدن نطفه نیز بر جنین تأثیر می‌گذارد. پژوهشگران در مقاله‌ای که در نشریه تخصصی "Nature Genetics" به چاپ رسیده، نوشته‌اند که برای نمونه کشیدن سیگار و رژیم غذایی ناسالم می‌تواند در فعال‌سازی یا خنثی کردن ژن‌ها اثر بگذارد. این عادات درست مانند اثرات ژنتیک می‌توانند به شکل موروثی منتقل شوند...... پژوهشگران موفق شده‌اند ثابت کنند تأثیر مادر بر نحوه سوخت و ساز بدن فرزند بسیار بیشتر از پدر است.

مارتین هرابه دی آنگلیس، مدیر مؤسسه IEG در مونیخ و یکی از دست‌اندرکاران پژوهش مزبور این موضوع را که والدین چاق، فرزندان چاق خواهند داشت امری شناخته‌شده می‌خواند. به گفته او تا کنون اغلب این چاقی به ژن‌ها ربط داده می‌شد اما حالا به واسطه این پژوهش مشخص شده که چاقی واقعا از طریق "گامت‌ها" منتقل می‌شود. گامت به سلول تخصص یافته‌ای گفته می‌شود که مسئول تولید مثل جنسی است. سازمان ملل در اولین روز جهانی "مبارزه با چاقی مفرط" اعلام کرد که چاقی مفرط در همه جهان به سرعت روبه‌رشد است. این نهاد "تغذیه غربی" مرتبط با "فست‌فود" و غذاهای پر شکر را عامل ‌اصلی می‌داند.

یک‌شنبه (۱۱ اکتبر/ ۱۹ مهرماه) امسال در تقویم جهان اولین روزی خواهد بود که "روز جهانی مبارزه با چاقی مفرط" نام‌گذاری شده است. سازمان ملل متحد و سازمان جهانی غذا به مناسبت این روز گزارش مفصلی منتشر کردند که آمار تکان‌‌دهنده‌ای را ارائه می‌کند. این دو نهاد بین‌المللی می‌گویند نه تنها در تحقق اهداف جهانی برای مبارزه با چاقی مفرط موفق نبودند، بلکه پیش‌بینی می‌کنند که تا سال ۲۰۲۵ بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان با چاقی مفرط و عوارض ناشی از آن دست‌وپنجه نرم کنند. گزارش تاکید می‌کند که با ادامه‌ی روند فعلی ۱۷درصد از بزرگسالان جهان در سال ۲۰۲۵ بسیار چاق خواهند بود و شاخص توده بدنی (بی‌ام‌آی) آن‌ها بالای ۳۵ خواهد بود.

سازمان جهانی غذا در این گزارش تاکید می‌کند که با این وضع روند ابتلا به بیماری‌های ناشی از چاقی از جمله دیابت، برخی انواع سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی نیز گسترش چشمگیری پیدا خواهد کرد. بنا به این گزارش مهم‌ترین دلیل این چاقی روبه‌رشد در جهان، فراگیر شدن نوع تغذیه‌ای است که از آن به عنوان "تغذیه غربی" نام برده شده است.

سازمان بهداشت جهانی با تاکید بر این‌که این روش ناسالم تغذیه از آمریکا شروع و در جهان فراگیر شده است، از کمپانی‌های بزرگ تولید مواد غذایی، رستوران‌های زنجیره‌ای غذای فوری، غذاهای کنسروی و یخ‌زده و مصرف بی‌رویه شکر به عنوان عاملان اصلی چاقی فراگیر جهانی نام برده است. گزارش می‌گوید:نکته‌ی نگران‌کننده این است که چاقی مفرط دیگر معضل کشورهای توسعه‌یافته‌ای مثل آمریکا یا بریتانیا نیست. هرجا که پای رستوران‌های فست‌فود زنجیره‌ای و شرکت‌های تولید غذای آماده، کنسروی و یخ‌زده باز می‌شود، جمعیت آن منطقه و به‌ویژه کودکان به سرعت چاق می‌شوند. بنا به بررسی آن‌ها چاقی مفرط و عوارض آن در کشورهای منطقه خاورمیانه، حوزه دریای کارائیب، شرق آسیا، آسیای جنوب شرقی، آمریکای جنوبی و برخی کشورهای آفریقا تا سال ۲۰۲۵ به معضلی جدی تبدیل خواهد شد. سازمان جهانی غذا تاکید کرد که وجه بسیار نگران‌کننده این است که بررسی داده‌ها و آمارها نشان می‌دهد وضعیت از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۱۴ در همین فاصله زمانی کوتاه ۴ ساله بسیار بدتر و نگران‌کننده‌تر شده است. گزارش مفصل سازمان ملل بار دیگر تاکید می‌کند که روند استفاده‌ی مردم جهان از شکر بدون آن‌که گاه خود متوجه باشند، به سرعت افزایش یافته است.کمپانی‌های بزرگ تولید محصولات غذایی به بسیاری از محصولات غذایی شکر اضافه می‌کنند. در کشورهایی مثل آمریکا وضعیت به‌مراتب بدتر است و بسیاری از شهروندان بدون آن‌که متوجه باشند، به شکر اعتیاد پیدا کرده‌اند. نیمی از جمعیت بزرگسال آمریکا در حال‌ حاضر یا به دیابت مبتلا است یا در مرحله‌ی پیش‌دیابت به‌سر می‌برد.  میزان چاقی کودکان در ایالات متحده آمریکا از همه‌کشورهای دیگر جدی‌تر است. از هر پنج کودک آمریکایی، یک نفر با چاقی بیش از حد مواجه است. در اتحادیه اروپا براساس آمار رسمی، از هر ۱۰ کودک دختر یک نفر با چاقی مواجه است و این نرخ در کودکان پسر یک نفر از هر ۶ کودک است.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید:در خاورمیانه بسیاری از کودکان درعمل صبحانه‌ای نمی‌خورند. این امر به دلیل ناتوانی مالی و نبود موادغذایی نیست. کیک، شیرینی، بیسکوئیت و انواع شکلات‌ها جای صبحانه مقوی و مفید را گرفته است. بررسی آن‌ها در میان مدارس کشور اردن نشان داد که ۵۰ درصد دانش‌آموزان هر روز نوشابه‌های پر از شکر می‌نوشند، ۷۶ درصد هر روز شیرینی و کیک و شکلات می‌خورند و بیسکوئیت در سبد تغذیه‌ی روزانه‌ی ۵۰ درصد دانش‌آموزان جای دارد. سازمان بهداشت جهانی هشدار داد که اوضاع برای کشورهایی مثل برمه، کامبوج، اوگاندا و مکزیک بحرانی است و جمعیت از پیر و جوان تا کودک در این کشورها به سرعت چاق می‌شوند.

این گزارش مفصل تاکید می‌کند که راه مبارزه با این وضعیت روشن و شفاف است. آن‌ها خواهان مداخله‌ی دولت‌ها و تصویب قوانین سخت و جدی از سوی کشورها برای مبارزه با این وضعیت‌اند. سازمان ملل می‌گوید دولت‌ها باید با تصویب قوانین لازم، مدرسه‌ها و اداره‌ها را موظف کنند که غذای سالم و به‌دور از انواع افزودنی و شکر سرو کنند. دولت‌ها باید فعالیت رستوران‌های زنجیره‌ای فست‌فود را محدود کنند و جلوی تبلیغات بی‌رویه‌ی کارخانه‌های تولید محصولات غذایی کنسروی و یخ‌زده و سرشار از افزودنی‌های شیمیایی را بگیرند. سازمان ملل متحد به کشورها توصیه می‌کند که مالیات بر انواع نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های حاوی شکر وهمه‌ی شیرینی‌‌ها را بالا ببرد. از سوی دیگر از کشورها خواسته تا با ارتقای سیستم حمل‌ونقل عمومی با روند استفاده از ماشین شخصی مقابله کنند. این گزارش از همه‌ی کشورهای جهان خواسته تا شهروندان خود از کودک تا پیر و جوان را به ورزش تشویق کنند و با عادت پشت‌میزنشینی یا رفت‌وآمد با اتوموبیل شخصی و ساعت‌ها لمیدن روی کاناپه و تخت مقابله کنند.

 کودکان ایران چاق‌تر می‌شوند!

وزارت بهداشت و درمان ایران می‌گوید ۳۰ درصد کودکان ایران با اضافه وزن مواجه‌اند. در این میان وضع کودکان تهرانی جدی‌تر است. مشکل چاقی کودکان به معضل فراگیر جهانی تبدیل شده است. سایت تخصصی "الفبا" که اخبار مرتبط با کودکان را پوشش می‌دهد با اعلام این آمار تاکید کرده که میزان چاقی کودکان تهرانی دوبرابر میانگین آمار ملی است. تنها پایتخت ایران نیست که با معضل چاقی فزاینده‌ی کودکان مواجه است. وضعیت در دیگر استان‌ها و شهرهای ایران هم نگران‌کننده است و آمار ابتلا به چاقی در میان کودکان روند روبه‌رشدی را نشان می‌دهد. وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ایران در سال ۱۳۹۳ اعلام کرد نزدیک به یک سوم کودکان ایرانی از افزایش وزن یا چاقی مفرط رنج می‌برند. انجمن "تشخیص و درمان چاقی ایران" نیز اعلام کرده بود که ۳۰ درصد کودکان ایرانی با تعریف و معیارهای پزشکی چاق محسوب می‌شوند. وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ایران می‌گوید کاهش تحرک بدنی کودکان به دلیل ماشینی شدن زندگی، استفاده‌ی فراوان از کربوهیدرات‌ها در تغذیه‌ی کودکان و مصرف فست‌فودها و نشستن مداوم کودکان پای بازی‌های کامپیوتری از مهم‌ترین دلایلی است که چاقی در میان کودکان ایرانی را دامن زده است. بنا به آمار "سازمان بهداشت جهانی"، کودکان دختر بیشتر در معرض ابتلا به چاقی‌اند؛ چرا که در بسیاری از کشورها بنا به عرف و سنت و قانون از انجام برخی فعالیت‌های فیزیکی محرم‌اند. سازمان بهداشت جهانی می‌گوید به‌طور متوسط یک دختر ۱۱ ساله در بسیاری از کشورهای جهان ۲۳ درصد کمتر از یک پسر ۱۱ ساله فعالیت فیزیکی دارد و مجموع فعالیت فیزیکی دختربچه‌ها در مجموع ۱۵ درصد کمتر از حد میانگین لازم است. «۷۰ درصد تهرانی‌ها چاق‌اند یا اضافه وزن دارند»  فریدون عزیزی، رئیس پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام کرد که حدود ۷۰ درصد تهرانی‌های بالای بیست سال دارای اضافه وزن یا چاقی هستند.

 مشکل اضافه وزن، بیماری جدید آلمانی‌ها

بنا بر تازه‌ترین پژوهش بنیاد تحقیقی روبرت کوخ، ۶۷ درصد از مردان و ۵۳ درصد از زنان آلمانی از بیماری چاقی مفرط رنج می‌برند. برای درمان این بیماری، همکاری یک گروه پزشکی ۲۵ نفره با یکدیگر ضروری است. این که چاقی از نظر علمی به چه معناست و فرد از چه وزنی، چاق محسوب می‌شود بر حسب واحد BMI سنجیده می‌شود‌: این واحد، میانگین وزن، قد وحجم یک فرد است. عددی که از این محاسبه به‌دست می‌آید، در صورت داشتن وزن عادی بین ۲۰ و ۲۵ است و در صورت وجود "چاقی نسبی"، بین ۲۵ و ۳۰ قرار دارد. اگر BMI کسی بالاتر از این حد باشد دچارچاقی مفرط است که به آن Adipositas می‌گویند، آن هم از نوع درجه‌ی یک آن. فردی که BMI او بالاتر از ۳۵ واحد است، مبتلا به چاقی مفرط درجه‌ی دو و افزون بر ۴۰ واحد، مبتلا به چاقی مفرط درجه‌ی سه است که باید مورد درمان اساسی قرار گیرد. به گفته‌ی اشتفانی گرلاخ که مدیریت "جمعیت Adipositas آلمان" را به عهده دارد، علل این بیماری در تغذیه‌ی نادرست، شرایط کار، زندگی و تحصیل انسان‌ها نهفته است. عامل ژنتیک هم  در این میان نقش بازی می‌کند. آمارها نشان می‌دهند که افراد تحصیل‌کرده و با درآمد مناسب، بیشتر به نوع تغذیه و سلامتی خود اهمیت می‌دهند.

در سال‌های گذشته، شمار کودکان آلمانی مبتلا به بیماری چاقی نیز افزایش یافته است. تغذیه‌ی نادرست و عدم تحرک از عوامل اصلی ابتلا به این بیماری است. در این میان وظیفه‌ی پدر و مادرها و سرپرست‌ها که مسئولیت این کودکان را به‌عهده دارند، بسیار تعیین‌کننده است. اشتفانی گرلاخ در این رابطه می‌گوید: « پدر و مادرها، نه تنها باید هنگام خرید مواد غذایی سلامت فرزندانشان را در نظر داشته باشند، بلکه باید برای آنان هم در این زمینه حد و مرز تعیین کنند.» به‌ نظر روانکاوان، بچه‌هایی که به چاقی مفرط مبتلا شده‌اند، اغلب از مشکلات روحی نیز رنج می‌برند.

چاقی مفرط، عامل بیماریهای دیگر

چاقی مفرط، خود زمینه‌ساز بیماری‌های دیگر هم هست. درد مفاصل، افزایش قند خون، افسردگی و اختلال در گردش خون از جمله‌ی این بیماری‌هاست. برای درمان بیماریAdipositas ، یک تیم پزشکی متشکل از مشاور تغذیه، متخصص بیماری قند، روانکاو، مددکار اجتماعی لازم است. بنا بر فهرست مشاغل "جمعیت Adipositas آلمان"، در حال حاضر ۲۵ گروه شغلی برای مداوای این بیماری به ثبت رسیده است.

عمل جراحی ناگزیر: عمل جراحی، در صورتی که فرد به بیماری چاقی مفرط درجه‌ی سه مبتلا باشد، تنها راه حل موثر در مان آنست. در این نوع عمل، بخشی از روده و معده برداشته می‌شود. در نتیجه بیمار پس از خوردن مقدار کمی غذا، احساس سیری می‌کند. در چنین مواردی، بیمار پس از عمل جراحی حدود ۵۰ درصد وزن اضافی خود را از دست می‌دهد. مارتین پروندال، جراح بیمارستان آلفرد کروپ در شهر اسن، از روش‌هایی صحبت می‌کند که در اثر آن بیمار پس از عمل جراحی حتی تا ۸۰ درصد اضافه وزن خود را از دست داده است. مارتین پروندال در این رابطه می‌گوید: «اغلب پیش می‌آید که پس از جراحی، اضافه وزن بیماران به نصف تقلیل می‌یابد.»  سنگین‌وزن‌ترین بیماری که مارتین پروندال عمل کرده، ۲۷۰ کیلو وزن داشته و پس از جراحی، ۱۷۰ کیلو وزن اضافی خود را از دست داده است.

تغذیه‌ی نادرست، از عوامل بیماری اضافه وزن در کودکان است
کشور دانمارک برای مبارزه با چاقی مفرط از روش‌های غیر معمول پیشگیرانه استفاده می‌کند: مالیات بستن بر آن دسته مواد غذایی‌ که حاوی بیش از ۲/۳ درصد چربی هستند. این قانون در اکتبر سال پیش به تصویب مجلس این کشور رسید. کره، شیر، گوشت، پیتزا و غذاهای آماده، از جمله‌ی این مواد غذایی‌ به شمار می‌روند. بر اساس این قانون، شهروندان این کشور اروپای شمالی موظفند برای خرید هر کیلو چربی در مواد غذایی، ۱۶کرون که معادل با ۲ یورو و ۱۵ سنت است، مالیات بپردازند. دانمارک، تنها کشوری است که برای جلوگیری از این بیماری، این روش "غیرعادی" را بکار می‌بندد.
بیماران
Adipositas، نه تنها از پیامدهای این بیماری در رنجند، بلکه باید هر روزه با تبعیضات بسیاری  نیزروبرو بشوند. سونیا برتسباخ، که زمانی ۱۵۲ کیلو بود و در اثر تغذیه درست و عمل جراحی وزن خود را به ۸۳ کیلو رسانده، در این رابطه می‌گوید: «این بیماران اغلب از سوی جامعه نیز مورد تبعیض قرار می‌گیرند. بعضی اصلا به این دلیل جرات بیرون آمدن از خانه را از دست می‌دهند.» این زن ۳۴ ساله که در شهری در نزدیکی بن، یگ گروه خودیاری برای کمک به کسانی تشکیل داده که به چاقی مفرط مبتلا هستند، می‌گوید: راه رسیدن به یک وزن عادی، بسیار دشوار است و عزم جزم، شرط اول آنست.»    

سازمان بهداشت جهانی: تغذیه نامناسب از سیگار نیز خطرناک‌تر است

کارشناسان می‌گویند تا وقتی در سطح کلان برای حل معضل فزاینده‌ی چاقی کودکان چاره‌اندیشی نشود،  تلاش‌های فردی چندان راه به جایی نخواهد برد. سازمان بهداشت جهانی نیز بارها از دولت‌ها خواسته تا امکان دسترسی خانواده‌های بچه‌دار به تغذیه‌ی سالم را فراهم کنند و تاکید دارد که در بسیاری از کشورها تغذیه‌ی مدارس نیاز به اصلاح و سالم‌سازی دارد.

ارتباط صنایع مواد غذایی با چاقی

یک متخصص تغذیه از دانشگاه پنسیلوانیا نقش خانواده و تأثیر الگوهای اشتباه را تنها دلیل افزایش شمار افراد چاق نمی‌داند. او اعتقاد دارد که شیوع چاقی مفرط در جامعه از سیاست‌های غلط صنایع غذایی نیز نشأت می‌گیرد. وجود انواع و اقسام غذاهای آماده در حجم زیاد در ازای قیمت کم باعث شده تا افراد نسبت به چند سال پیش ناخواسته به مراتب کالری بیشتری مصرف کنند. "شیریکی کومانییکا" (Shiriki Kumanyika) می‌گوید: «هر چقدر بیشتر مواد غذایی در اختیار افراد باشد، آنها بیشتر هم می‌خورند. امروز میزان پروتئین موجود در نوشیدنی‌هایی که در بازار وجود دارند، نسبت به گذشته ۶ برابر شده است. افراد همراه با افزایش مقدار مواد غذایی چاق شده‌اند.» وجود انواع و اقسام غذاهای آماده (Fast Food) در حجم زیاد در ازای قیمت کم باعث شده تا افراد نسبت به چند سال پیش ناخواسته به مراتب کالری بیشتری مصرف کنند. کومانییکا برخورد مصرف‌کنندگان را به خوبی درک می‌کند. به نظر او، اینکه مردم هنگامی که در قبال قیمت مناسب می‌توانند مقدار بیشتری غذا بخرند، واکنشی منطقی است.

تعیین مالیات بالا برای غذاهای شیرین و چرب

در حال حاضر در آمریکا مؤسسات مختلف، محققان و مدافعان محیط زیست تلاش می‌کنند تا سیاست‌های تولید صنایع غذایی را تغییر دهند. در بریتانیا و سوییس هم قصد دارند از راه همکاری با صنعت مواد غذایی، درصد تولید مواد غذایی کم‌چربی و کم‌نمک را افزایش دهند. در دانمارک از سال ۲۰۱۰ مصرف‌کنندگان باید برای خرید شکلات، بستنی و شیرینی مالیات بیشتری پرداخت کنند. فنلاند نیز سیاست مشابهی را پیش گرفته و از سال ۲۰۱۱ برای غذاهای پرچربی مالیات تعیین کرده است. در ایرلند، بلژیک، بریتانیا و رومانی نیز افزایش مالیات برای مواد غذایی ناسالم در دست بررسی است.

رابطه‌ی کمبود خواب و بیماری دیابت

دانشمندان به‌تازگی در تحقیقی به این نتیجه رسیده‌اند که کمبود خواب خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش می‌دهد. کم‌کاری لوزالمعده و کاهش سوخت و ساز بدن هنگام استراحت از دلایل این پدیده است. دانشمندان دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه هاروارد همراه با بیمارستان  Brigham and Women’s Hospital، که با دانشگاه هاروارد همکاری می‌کند، برای انجام این تحقیق ۲۱ شرکت‌کننده را به مدت ۶ هفته در بیمارستان نگهداری کردند. آنها در این مدت بر زمان خواب و بیداری این افراد هدفمندانه تاثیر گذاشتند. این دانشمندان در نشریه‌ی علمی Science Translational Medicine از رابطه‌ی بین کمبود خواب و بیماری دیابت گزارش می‌دهند. پژوهشگران هاروارد برای انجام تحقیق خود زمان، طول خواب و تغذیه‌ی شرکت کنندگان را مورد بررسی قرار دادند. شرکت کنندگان در ده روز اول آزمایش اجازه داشتند حدود ۱۰ ساعت در روز بخوابند. در طول سه هفته پس از آن، دانشمندان زمان خواب آنها را به ۵ تا ۶ ساعت در روز کاهش دادند. آنها باید در بعضی اوقات شب و در مواقع دیگر در طول روز می‌خوابیدند.
کمبود خواب و همچنین خواب نا منظم باعث شد که سوخت و ساز بدن این افراد هنگام استراحت کاهش یابد. افزون بر این، بنا بر اندازه‌گیری دانشمندان، میزان  گلوکز خون شرکت کنندگان پس از صرف غذا افزایش یافته بود. دلیل این امر آن است که غده لوزالمعده انسولین کمی تولید کرده و همین باعث افزایش قند خون  و در نهایت بیماری دیابت می‌شود. علائمی که ناشی از ریتم نامنظم خواب یا کمبود خواب بودند، پس از خواب کافی شرکت کنندگان به مدت نه روز ناپدید شدند. نتایج این تحقیق، نتایج تحقیقات پیشین را نیز تایید می‌کنند.
بهترین زمان خواب شب است
بر اساس تحقیقات پیشین، کسانی که شب کار هستند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری دیابت دارند. به هر حال این امر اثبات شده است که خواب کافی برای سلامتی انسان مهم است و بهترین زمان خوابیدن شب است.  

رابطه‌ی سلامت جسم با سلامت روح

سالم زندگی کردن صرفا به تغذیه‌ی درست و ورزش ختم نمی‌شود. سلامت روح تاثیر بزرگی بر سلامت جسم می‌گذارد. کارشناسان معتقدند که رضایت، خوش بینی، اجتماعی بودن و معاشرت عوامل موثر بر سلامت انسان هستند. کارشناسان مسائل پزشکی روان‌تنی (psychosomatic) تاثیر خوش‌بینی و رضایت انسان‌ها را بر سلامت جسمی و طول عمر آنان ‌بررسی کرده‌اند. پروفسور هنینگزن در دانشگاه مونیخ آلمان فعالیت می‌کند و متخصص مسائل روان‌تنی است. به گفته‌ی او خوش‌بینی و رضایت در سلامتی جسمی طول عمر انسان تاثیر مثبت می‌گذارد.
پژوهشی درازمدت در آمریکا: در ایالات متحده آمریکا تحقیقی به مدت ۸ سال با نام Women’s Health Initiative درباره‌ی رابطه‌ی سلامت روح و جسم زنان صورت گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد، انسان‌هایی که همواره ناراضی و بدبین هستند، بیشتر دچار عفونت‌های مزمن می‌شوند.

خطرات زندگی در شهر برای سلامت روحی: کسانی که در شهرها زندگی می‌کنند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌هایی روانی قرار دارند. دانشمندان در جریان پژوهشی جدید متوجه شده‌اند که مغز ساکنان شهرها واکنشی بسیار قوی ‌نسبت به استرس نشان می‌دهد. (29.06.2011)

بخشش به نفع بخشنده است!!!

بخشودن نوعی از خودگذشتگی است. دانشمندان به تازگی به این نتیجه رسیده‌اند که بخشودن نه تنها به نفع کسی است که بخشیده می‌شود، بلکه فردی که می‌بخشد نیز نصیبی می‌برد، زیرا احساسات منفی را از خود دور می‌کند. (13.05.2011)  در این پژوهش، محققان سبک زندگی ۱۰۰ هزار زن را با بیماری‌های جسمی ‌آنها، همانند سرطان یا بیماری‌های قلبی، در ارتباط دیدند و به این نتیجه رسیدند که زنانی که رفتارهای پرخاشگرانه و خصومت‌آمیز داشتند، بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی بودند. اما خوش‌بین‌ها به نسبت طول عمر بیشتری داشتند. افرادی که خوش بین و راضی هستند، سالم‌تر زندگی می‌کنند، تغذیه‌ی بهتری دارند و کمتر سیگار می‌کشند.

نقش روابط اجتماعی
نقش خانواده و دوستان نیز در این میان از اهمیت بسیاری برخوردار است. داشتن روابط اجتماعی متعدد باعث سلامت روح می‌شود. به گفته‌ی پروفسور هنینگزن، تحقیقات سال‌های اخیر نشان دادند که داشتن زندگی‌ فعال اجتماعی، انسان را سالم نگه می‌دارد و بالعکس تنهایی می‌تواند انسان را بیمار کند.  اما اینکه سلامت روحی دقیقا منجر به پدیداری چه مکانیسم‌هایی در بدن می‌شود، هنوز مشخص نیست. امری که روشن است، این است که احساسات مثبت در برخی عملکردهای سیستم دفاعی بدن تاثیر مثبت می‌گذارد. به همین دلیل گمان می‌رود که افراد شاد و خوشبین آسیب‌پذیری کمتری در برابر بیماری‌های عفونی دارند. کارشناسان معتقدند که بین سلامت جسمی و چگونگی نگرش به زندگی ارتباط وجود دارد. به همین خاطر هر انسانی این انتخاب را دارد که دیدگاه خود را به زندگی تغییر دهد. اما این کارشناسان درعین‌حال تاکید می‌کنند که اگر فردی احساس کند که به طور مداوم بدبین است، باید به یک روانپزشک مراجعه کند. زنان و مردان در رویارویی با مسائل و مشکلات روحی تفاوت‌های زیادی با هم دارند. در این زمینه زنان راحت‌تر به سراغ روانپزشک و روان‌درمانگر می‌روند و بیشتر از کمک‌های تخصصی بهره‌ می‌برند تا مردان.

اقتباس از دویچه وله

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.